close

  • Polsce – służyć, Europę – tworzyć, Świat – rozumieć

     

  • AKTUALNOŚCI

  • 5 maja 2017

    W dniu Święta Narodowego 3 maja, na zaproszenie Konsul Generalnej RP w Kantonie, pani Joanny Skoczek, blisko 300 gości, reprezentujących miejscowe władze, korpus konsularny, uniwersytety, instytucje kultury i biznesu, przybyło na okolicznościowe przyjęcie.

    Cieszyła liczna obecność mieszkających w okręgu konsularnym Polaków, którzy przyszli wraz z rodzinami.

     

    W swoim przemówieniu Konsul Generalna przypomniała, że uchwalona 226 lat temu Konstytucja była drugim takim dokumentem w świecie i podłożyła podwaliny pod nowoczesne, demokratyczne Państwo Polskie. Odnosząc się do relacji dwustronnych powiedziała: „Dzięki swojemu położeniu w centrum Europy, na przecięciu szlaków handlowych i transportowych na osi Wschód-Zachód i Północ-Południe, Polska jest ważnym partnerem w realizacji flagowego projektu ekonomicznego Chin jakim jest inicjatywa Pasa i Szlaku. Dysponując doskonale wykształconymi kadrami, potencjałem w zakresie rozwoju infrastruktury transportowej, portami morskimi, siecią kolei i dróg oraz doświadczeniem w łączeniu  i budowaniu więzi, Polska może odegrać istotną rolę w przybliżaniu i współpracy pomiędzy Europą a Chinami.”

     

    Reprezentujący władze prowincji Guangdong wicegubernator He Zhongyou podkreślił długoletnią przyjaźń Chin i Polski oraz dużą dynamikę relacji politycznych w ostatnich latach, poczynając od wizyty Prezydenta RP Andrzeja Dudy w listopadzie 2015 r., poprzez kontakty ministerialne, po wizytę w Polsce, w czerwcu 2016 r. Prezydenta Xi Jinpinga. Przypomniał, że 1/5 rosnącego wolumenu wymiany handlowej przypada właśnie na prowincję Guangdong.

     

    W obydwu wystąpieniach znalazły się odniesienia do wielopłaszczyznowej współpracy i wzrostu wzajemnego zainteresowania Chin i Polski, a także rosnącej obecności polskich produktów żywnościowych, przede wszystkim mleka i jabłek, na chińskim rynku.

     

    Wszyscy goście mogli spróbować dań kuchni polskiej, przygotowanych przez szefa kuchni hotelu Four Seasons, w tym barszczu, kaczki z polskimi jabłkami oraz pierogów ruskich według przepisu Konsul Generalnej.

     

    DSC_0023
    DSC_0035
    DSC_0042
    DSC_0043

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: